Donate

 
 
 
     

   

 

     
 
 
 

 

 Home

 Newsroom
   

 

   

 
 

 You are here    News Details
 
 
 

 
  Queen Rania visits Caritas Jordan activities in Ramadan

 
 

 

 
 

(Office of Her Majesty – Press Department – Amman) Her Majesty Queen Rania Al Abdullah visited programs run by Caritas Jordan in Jabal Al Weibdeh on Tuesday, including its community center, and the Restaurant of Mercy, which provides free Iftar meals to people in need.

Caritas is an international organization affiliated with the Catholic Church, tasked with handling its social and humanitarian work.

On her first stop at the Caritas Community Center, Queen Rania toured the facility and met staff and beneficiaries from Jordan, Syria, and Iraq.

During the meeting, Director General of Caritas Jordan Mr. Wael Suleiman briefed the Queen on the organization’s work in the country, which includes running ten primary health care and six dental clinics in Amman, Zarqa, Karak, Madaba, Balqa, Irbid and Mafraq.

Caritas Jordan also provides assistance and services to refugees from Iraq and Syria. Last year, the organization delivered 15 million dollar emergency funded projects, assisting Syrian and Iraqi refugees and vulnerable Jordanians.

The meeting was also attended by representatives from the medical, educational, and humanitarian sectors that collaborate with the Caritas on its various projects.

After visiting the community center, Queen Rania made her way to the Catholic Church of Our Lady of Annunciation, where she met with Archbishop Maroun Laham, Reverend Boutros Hijazeen, and Reverend Rifat Bader, as well as members of the Caritas Jordan management team.

While at the church, Her Majesty met with a group of 50 Caritas volunteers, who were preparing food packages for distribution to underprivileged families, as part of the Caritas Ramadan campaign. Caritas Programs Manager Mr. Omar Abawi, and Volunteers Coordinator Mrs. Carol Sakis, briefed Queen Rania on the campaign and the organization’s extensive range of volunteer activities.

Her Majesty’s last stop was the Restaurant of Mercy, where she and met with staff and volunteers while preparing meals for Iftar. Launched in December 2015, the restaurant is the latest initiative by Caritas Jordan and the Latin Archdiocese, providing up to 500 free lunch meals to underprivileged people regardless of their ethnic and religious affiliations. In Ramadan, the restaurant serves Iftar meals instead of lunch. While meals are available to be served at the restaurant, meal deliveries are also organized by volunteers to poor families, who cannot afford transportation to the restaurant.

Caritas Jordan was established in 1967 as a mon-governmental charity organization in response to the humanitarian needs that emerged as a result of the displacement of Palestinians.

Caritas Jordan is a member of International Caritas Confederation with headquarters in Amman and 16 affiliated centers across various the kingdom.

 

 
 


الملكة رانيا تطلع على انشطة جمعية الكاريتاس الأردنية وخاصة في شهر رمضان المبارك

 
     
 


اطلعت جلالة الملكة رانيا العبدالله اليوم في جبل اللويبدة على أنشطة جمعية الكاريتاس الأردنية ومنها مطعم الرحمة لمساعدة الأسر العفيفة وخصوصاً في شهر رمضان المبارك تأكيداً على قيم التكافل المعروفة في مجتمعنا الأردني.

وفي المركز الاجتماعي لجمعية الكاريتاس الأردنية، استمعت جلالتها إلى شرح من مدير عام الجمعية وائل سليمان عن نشاطات الجمعية التي تأسست عام 1967 استجابة من الكنيسة الكاثوليكية للاحتياجات الانسانية للتعامل مع قضايا الفقر والعوز.

وتبادلت جلالتها الحديث مع ممثلي برامج كاريتاس عن الخدمات الصحية هانيا بشارات والخدمات التعليمية صوفيا نفاع والخدمات الإنسانية ليث بشارات وممثل عن مستشفى لوزميلا الدكتور صليبا بقاعين وعن الشؤون الاعلامية دانا شاهين.

وتجولت جلالتها في المكاتب حيث تقدم الجمعية الخدمات المجانية للفقراء والمرضى وكبار السن ولها 16 مركزاً منتشراً في أنحاء المملكة، و10 عيادات طب عام و6 عيادات أسنان في عمان والزرقاء والكرك ومادبا والبلقاء واربد والمفرق، كما تقدم الجمعية خدمات للاجئين العراقيين والسوريين، حيث قدم الكاريتاس خدمات شاملة لأكثر من 19 الف أسرة سورية في عام 2015.

وللجمعية مجموعة من الحملات الإنسانية منها حملة خلال شهر رمضان وحملة الشتاء التي تستهدف الأسر المحتاجة، وبرامج للشباب والمتطوعين ومنها حملات توعية وتبرع بالدم وبرامج لتدريب القادة وبرامج للمساعدة في الأقساط المدرسية والايجارات والصيانة.

وفي كنيسة سيدة البشارة للاتين التقت جلالتها المطران مارون لحام والأب بطرس حجازين والأب رفعت بدر وعددا من اعضاء الهيئة الادارية لكاريتاس الاردن وهم جبران سلامة ومجدي بقاعين وجورج عقل ورولا بولص وفاديا فرانسيس.

كما تبادلت الحديث مع المتطوعين المشاركين في نشاطات الجمعية المختلفة، وفي قاعة الكنيسة شاهدت جانبا من عملية التجهيز لطرود الخير، وتحدثت مع مدير برامج الكاريتاس عمر عبوي ومنسقة برامج التطوع كارول انطونيوس حول البرامج التطوعية للجمعية.

وتجولت جلالتها في مطعم الرحمة وقدمت فريال عيد وسوسن سخل شرحاً عن المطعم الذي افتتح في كانون الأول عام 2015 بهدف تقديم من 300 إلى 500 وجبة مجانية لزوار المطعم يومياً، كما التقت مع العاملين والعاملات في إعداد وتوزيع وجبات طعام للفئات الفقيرة من مختلف الأديان والجنسيات.

ومع حلول شهر رمضان المبارك، جرى تحويل إعداد وجبات الغداء للمطعم إلى وجبات إفطار رمضاني، حيث يتم توزيع نحو 500 وجبة لذوي الفئات الأقل حظاً داخل المطعم وخارجه عن طريق حافلة تقوم بتوزيع الوجبات قبل حلول أذان المغرب.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Back to the top Home Newsroom
 

 

 
    Join us online :      

   

 Copyright © 2010 Caritas Jordan - All Rights Reserved .. Designed by Saidawi