Donate

 
 
 
     

   

 

     
 
 
 
 You are here    News Details
 
 
 

CRS VIP Visit

 

 
VIP Solidarity Visit

A delegation from the USA comprising Cardinal Roger Mahony, former Archbishop of Los Angeles, Archbishop Silvano Tomasi, Permanent Observer of the Holy See to the United Nations in Geneva, Mr. Kevin Applby, Center for Migration Studies, Fordham University and Mr. Kevin Hartigan, Regional Director-CRS “Catholic Relief Services” paid a solidarity visit to some of Caritas Jordan centers and locations. This visit was meant to show solidarity with the refugees and meet refugees and listen to their agonies.

The delegation , which was welcomed and accompanied by Mr. Wael Suleiman, General Director, and a team from Caritas Jordan, started the visit at “Our Lady of Peace Center” where they celebrated a holy mass with around (150) Iraqi refugees. Later, they toured the “Garden of Mercy” at the Center where they had a firsthand look at the livelihood project workshops and achievements, in particular the role of human factor and the project’s impact on the refugees’ livelihoods working there. Then they met with the new appointed Bishop William Shomali who welcomed the delegation in Jordan and stressed the importance of their visit to the refugees.

The next destination was Caritas Center in Madaba where the delegation was briefed on the Center’s services which entail health, counseling, relief aid and education, then visited the “Garden of Mercy” located in Madaba within the premises of the Greek Melkite Church, where the delegation was informed about the business area and the mosaic work performed by Iraqi refugees.

The afternoon tour was allocated to a school visit, one of Caritas informal education schools, located in Naour area. They toured the classes and met with around (120) kids, including KG classes and children who are part of a “drop- out learning classes program.”

 

 

وفد من “هيئة الإغاثة الكاثوليكية” في زيارة تضامنية

قام وفد من الولايات المتحدة ضم كل من الكاردينال روجر ماهوني الأسقف السابق لولاية لوس أنجلوس والأسقف سيلفانو توماسي المراقب الدائم في الأمم المتحدة في جنيفا والسيد كيفن ابلباي من مركز دارسات المهجرين في جامعة فوردهام والسيد كيفن هارتيجان المدير العام لهيئة الإغاثة الكاثوليكية بعمل زيارة تضامنية لبعض مراكز ومواقع عمل جمعية الكاريتاس الأردنية للالتقاء مع الاخوة اللاجئين.

و بدأ الوفد الجولة بالاحتفال بالقداس الصباحي في كنيسة مركز سيدة السلام بمشاركة ما يقارب ١٥٠ شخصاً من الإخوة اللاجئين العراقيين. ومن ثم قام الوفد بجولة في حديقة الرحمة بمرافقة السيد المدير العام وائل سليمان وعدد من موظفي الكاريتاس الأردنية. وتم التعرف على هذا المشروع الذي بدأته الكاريتاس العام الماضي والذي يتضمن ورشات عمل ومشاغل توفر للإخوة اللاجئين الفرصة لتطوير العديد من المهارات الحياتية والعيش من المنتجات التي يتم تصنيعها. وخصص الوفد وقتا للقاء سيادة المطران وليم الشوملي والدي رحب بهم في الأردن مشيدا بأهمية هذه الزيارة.

وخصصت المرحلة الثانية من الحولة لزيارة مركز الكاريتاس في محافظة مادبا حيث تعرف الوفد على الخدمات المقدمة في المركز وبالأخص الإنسانية والإرشادية والصحية والتعليمية و الالتقاء أيضا بالإخوة اللاجئين السوريين المتواجدين في المركز. ومن بعدها توجه الوفد لزيارة حديقة الرحمة التي تم انشاؤها في ساحة كنسية دير الروم الكاثوليك والتعرف على ورشات العمل الخاصة بعمل الفسيسفاء.

ختام الزيارة كان في مدرسة دير اللاتين في منطقة ناعور حيث تقوم الكاريتاس الأردنية بتطبيق احد مشاريعها التعليمية من خلال المدارس غير النظامية حيث زار الوفد الصفوف و التقوا بالطلاب الذين وصل عددهم ١٢٠ طالباً ما بين صفوف الحضانة وصفوف دعم طلاب المدارس ضمن برنامج وحصص دعم التعليم غير النظامي .
 

 

PHOTOS >>>

 

 

  Back to the top Home Newsroom
 

 

 
    Join us online :      

   

 Copyright © 2010 Caritas Jordan - All Rights Reserved .. Designed by Saidawi